Skidexpedition i Käsivarsis vildmark

Adventure by Design’s skidexpedition på gränsen mellan Norge och Finland är krävande för både hjärnan och kroppen. På denna expedition tar vi oss till platser utan internet, elektricitet och  rinnande vatten. Du kommer få uppleva skidande genom öppna fjäll, lära dig nya färdigheter och förbättra dem du redan har, samt vintercampa i tält. Kanske kommer du även uppfylla en livslång dröm på vägen.

Garanterad avgångsdatum: 5:e april 2020.

Vår skidexpedition är anpassad för de mer äventyrslystna vildmarksutövarna. Några av höjdpunkterna under denna tur är;

 • Skida i ett oexploaterad vildmarksområde i Finska Lappland
 • Tystnad, avlägsenhet och utrymme
 • Vintercampa i tält
 • Skidutrustning är inkluderad
 • Små grupper, 2-6 personer
 • Finns möjlighet att boka en privattur vid annat tillfälle – minst 2 personer

De öppna fjällområdena runt Kilpisjärvi är som många andra fjällområden i Skandinavien ett populärt turistmål under soliga påskdagar, det som är bra med Käsivarsi är att det är stort och vi kan hitta våra egna fridfulla vägar för att få ta del av det lugn vi vill åt. Vi kommer självklart att ha väder och vind beaktning  när vi väljer väg, och vid bra förhållande kommer vi att nå Finlands högst topp, Halti. Daglig distans är runt 12-16 km.

Käsivarsi är en av de mest orörda vildmarkerna i Finska Lappland, och är mestadels öppen fjällterräng, vilket gör att väderförhållandena kan vara utmanande. Turen är medel, förutom om vi tar oss upp till Halti. Det är en utmanande backe både uppför och nedför, och vi kommer ta den tid som behövs.

Läs mer om regionen här; https://www.utinaturen.fi/lapskaarmen

Som på alla Adventure by Designs turer så är målet att njuta av naturen och att vara utomhus, inte att pusha sig själv till sin brytningsgräns. Vi tar pauser, och tar oss tid till att fotografera samt bara njuta av det öppna landskapet, vilket gör turen till en behaglig resa.

Du kanske även gillar våra andra turer
winter outdoor fun holiday 
Multiday ski expedition

Lär dig mer om Kilpisjärvi  här.

Kontakta oss för att boka din tur

Additional information

destinationKilpisjärvi, Kilpisjärvi (Käsivarsi Wilderness Area)
group-sizemin 2 – max 6
duration6 Nights / 7 days

Dag 1: En kortare kvällssamling på ert hotell för att träffas, prata om förväntningar och erfarenhet. Dagen är till för att kunna ta sig till Kilpisjärvi. Prata gärna med oss hur du planerar att ta dig hit, så vi kan samordna en gemensam upphämtning i Tromsö.

Dag 2: På morgonen sätter vi oss ner för att prata om turen, då går vi igenom säkerhet, skidteknik och att campa vintertid, både säkerhetsmässigt och praktiskt tänkande. Efter lunch börjar turen, det blir en kortare dag så att vi ska ha möjlighet att få träna praktiskt på att sätta upp tält och campinglivet vintertid. Trots att det blir en kortare dag så har vi tagit oss utanför skidspåren och lämnat byn ur sikte.

Dag 3-5: Vi skidar i fjällområdet, den exakta turplaneringen blir satt närmare turstart då det beror på väder och snöförhållanden. Tanken är att vi håller oss undan skidspår och stugor, och minst en gång, korsar vi gränsen över till Norge.

Dag 6: På eftermiddagen kommer vi tillbaka till Kilpisjärvi, väderbitna, kanske lite brunare i ansiktet och härligt trötta efter att ha spenderat 4 dagar utomhus. Efter den obligatoriska bastun – kom ihåg att vi är i Finland – så har vi en gemensam middag för att kunna reflektera över de senaste dagarnas äventyr.

Dag 7: Frukost på ert hotell innan avsked. Kom ihåg att det kan vara smart att ha en extra dag innan bokade tåg/flyg, ifall förseningar sker på grund av väder eller liknande omständigheter.

Priset inkluderar;

Service av en professionellt, lokalt året runt företag. Adventure by Design är registrerat i det finska resegarantiregistret, vilket är en säkerhet för gäster som förskottsbetalar. Vi betalar moms och andra Finska skatter, och vi är stolta att erbjuda upplevelser i hög kvalitet för våra gäster, praktikanter och betald personal.

I tillägg till den professionella guide ni kommer ha med er, så inkluderar paketet;

 • Transfer till och från Tromsö.
 • Två nätter i delat dubbelrum i Kilpisjärvi med frukost och middagsbuffé. (Finns möjlighet att boka enkelrum samt eget tält.)
 • 4 nätter i expeditionstält, 2 personer per tält. (Finns möjlighet att boka enkelrum samt eget tält.)
 • Frukost, lunch och middag på skidturen, vi lagar tillsammans med frystorkade ingredienser.
 • Skidutrustning, expeditionspulka, tält, sovsäckar, sovsäcksliners, liggunderlag och stormkök.

För att ta del av vår fjälltur behöver du ha en god fysik, du behöver inte besitta mycket erfarenhet av vintercamping eller det öppna fjället, det kommer att hjälpa dig om du har åkt längdskidor tidigare. Om du vill får du gärna anlända några dagar tidigare, och med hjälp av vår instruktör bli en säkrare skidåkare.

Vi har skidor och pjäxor för dig, men om du har egen utrustning som du vill använda får du gärna prata med oss så att vi kan se att utrustningen passar för det öppna fjällområdet. Du kommer att behöva vind och vattentäta kläder, och vi skickar en fullständig utrustningslista när du har bokat turen.

Transport

Tåg: Det går att ta tåg Stockholm – Narvik, och vidare med buss till Tromsö.

Buss: Det går dagligen bussar till Kilpisjärvi från Rovaniemi.

Flyg: Det går dagligen flyg till och från Tromsö.

Meddela gärna oss hur och när ni har tänkt komma så att vi kan planera med en gemensam upphämtning från Tromsö.

Kom gärna ihåg att ha extra dag innan bokade tåg/flyg efter planerad avslutat tur, vid förseningar på grund av väder.

Special Kost

Finns möjlighet för både vegetarisk eller vegankost, även för andra allergier eller kostbehov. Berätta bara för oss vid din bokning så ska vi kunna lösa det.

Ensamresande

Vår expedition är perfekt för ensamresande, du kommer möta andra likasinnade människor på ett oförglömligt äventyr. Du kommer att få dela rum samt tält med en annan deltagare, vill du ha ett enkelrum samt eget tält kostar detta 250€.

Snacks och godis

Vi vet själv bäst vad vi gillar och behöver för snacks och godis för att klara fyra tuffare skiddagar, så ta med det du behöver, både under dagtid och om du behöver något gott till kvällen. Det är okej att ta med en liten mängd alkoholhaltig dryck om du vill, men kom ihåg att narkotika inte är tillåtet.

Försäkring

Du måste ha en egen personförsäkring, kom ihåg att kolla upp att den gäller vid skidexpeditioner i obefolkade områden i Norge och Finland.

Jämställdhet

Adventure by Design tror på att alla har lika rättighet att besöka och ta del av naturen. Personer, oavsett kön, religion, etnicitet och sexuell läggning, får ta del av vår expedition, och vara öppna med vem de är. Alla som deltar på expeditionen måste dela denna tro.

Bokningsvillkor 

I samband med din bokning betalar du 30% av avgiften, resten betalas vid ankomst.

Om du måste avboka, gör det gärna så fort som möjligt. Avbokningar ska ske skriftligt, antingen via telefon eller mail.

Avbokningar från bokningstillfället till 30 dagar innan turen start debiteras 30% av den totala kostnaden för turen. (Alltså bokningsavgiften.)

Avbokningar från 29 dagar – till 11 dagar debiteras 50% av den totala kostnaden för turen.

Avbokningar från 10 dagar eller senare debiteras 100% av den totala kostnaden för turen.

Om Adventure by Design väljer att ställa in turen, betalar vi tillbaka det gästen redan betalt för turen.

Vi reserverar oss möjlighet att ändra innehållet i turen vid förändrande förhållanden eller förutsättningar för att kunna säkerhetsställa gästens säkerhet. Vid förändringar av resa pga detta, så är ej Adventure by Design ersättningsskyldiga.

Adventure by Design är inte ansvarig eller betalningsskyldig för missade tåg/flyg vid hemresa, vid förseningar som orsakats av väder eller liknade händelser.

Adventure by Design är registrerad i Finska resegarantiregistret vilket är en säkerhet för dig som gäst och betalar en tur i förväg.

Meekonjärvi Cabin
ski kilpisjärvi
Ski expedition Adventure by Design
lunch winter adventure by design
Northern lights over Kuornarjoki Cabin
Saivaara Fell
Skiing in the wilderness
Meekonjärvi Cabin