Nauti rennosta pyörämatkasta ja opi samalla retkipyöräilyn perusteet idyllisessä Turun saaristossa. Pyöräilemme hitaasti kesäpäivistä nauttien, pysähdymme syömään eväitä ja nauttimaan saariston rauhasta luonnon parhaimmille lepopaikoille ja saariston tunnelmallisiin ravintoloihin. Poikkeamme pieniin idyllisiin kyliin ja maatila- ja käsityökauppoihin ja teemme myös lyhyitä kävelyretkiä näköalapaikoille. Kylissä tutustumme saariston historiaan, vanhaan saaristolaisarkkitehtuuriin ja säilyneisiin kirkkoihin.

Aikaisempaa retkipyöräkokemusta et tarvitse, eikä sinun tarvitse olla huippukunnossa lähteäksesi mukaan. Riittää, että pysyt pyörän selässä mukavasti noin 10 kilometrin lenkin. Päivämatkamme vaihtelevat 25 km ja 30 km välillä, mutta ajelemme sen verran hitaasti ja lyhyissä pätkissä, että jokainen pysyy mukana. Matka jaetaan aina noin 10 km pätkiin, joiden jälkeen pysähdymme reilun mittaiselle lepotauolle.

Matkan kokonaispituus on noin 135 km, josta osa taitetaan lautoilla.

Jos sinulla on oma pyörä, jossa on tavarateline ja mielellään vaihteet, kannattaa osallistua matkalle omalla pyörällä. Mikäli sinulla ei ole pyörää, kauttamme voit myös vuokrata retkipyörän. Kuljetat matkatavarasi pyörällä, joten pyörälaukut ovat välttämättömät. Samoin kypärä on pakollinen. Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi listan mitä kannattaa ottaa mukaan, sekä ohjeet pakkaamiseen.

Pyöräretken lomassa opit retkipyöräilyn perusteet: tutustumme pyöräilyn tekniikkaan, pyörän perushuoltoon, reittisuunnitteluun ja turvalliseen retkipyöräilyyn. Tavoitteena on antaa sinulle leppoisan loman lisäksi taidot, joiden avulla pystyt jatkossa suunnittelemaan omat matkasi. Kiireisen arjen keskelle saat myös hyvää harjoitusta kiireettä etenemiseen ja hetkessä elämiseen.

Matkan oppaana toimii Elina Hutton, jonka tunnetuin pyörämatka “Vitun Syöpä – pyörämatka gynekologisten syöpien puolesta” Keski-Suomesta Kilpisjärvelle keräsi Syöpäsäätiölle yli 6000€ lahjoituksen kesällä 2016.

 

Additional information

duration4 päivää, 3 yötä
datesKysy mahdollisuutta muihin päivämääriin, minimi 4 hlöä
group-sizeminimi 3, maksimi 6 naista
physicality3/10

Päivä 1
Saariston rengasreitti alkaa Turusta, mutta ensimmäinen pätkä seuraa vilkkaasti liikennöityä Kustavintietä. Välttääksemme pyöräilyn ison tien varressa, aloitamme tämän matkan Taivassalosta (jos tarvitset kuljetusta Turusta, ota yhteyttä, niin järjestellään). Pyörien tarkistus ja tavaroiden pakkaaminen. Perusturvallisuus pyöräillessä.

Pyöräilemme kohti meren rantaa ja ensimmäistä lauttaylitystä Iniön saarelle. Oikeastaan Iniö koostuu lähes tuhannesta pikkusaaresta, joten pääsemme heti oikeaan saaristolaistunnelmaa. Täällä majoitumme ensimmäisen yön. Päivän pyöräilymatka noin 25 km

Päivä 2
Jatkamme matkaamme Houstkärin suuntaan hyödyntäen saariston yhteysalusliikennettä. Jälleen matkamme kulkee satojen pienten saarten maisemissa. Entisen Houtskärin kunnan alueella poikkeamme pois päätieltä ja tutustumme pieniin kyliin, joissa voimme ihailla yli sata vuotta vanhoja puutaloja. Juhannuksen jälkeen kylissä on pystyssä toinen toistaan kauneimpia juhannussalkoja.

Vierailemme Näsbyn kirkonkylällä, joka on listattu Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luettelossa. Osallistumme opastetulle kierrokselle Saaristolaismuseossa. Päivän pyöräilymatka on noin 25 km

Päivä 3
Aamulla pyöräilemme kohti Nauvoa läpi Korppoon yli 2000 saaren mosaiikin. Yövymme Nauvon keskustassa, missä tutustumme kauniiseen Nauvon vierasvenesatamaan. Satama on yksi saariston suosituimmista satamista; iloista tunnelmaa, pieniä kojuja ja ravintoloita ja kahviloita täynnä olevalla rannalla viihtyisi hyvin pidempäänkin. Päivän pyöräilymatka noin 30 km
Päivä 4
Aamulla jätämme pyörät majapaikkaan ja lähdemme lautalla Seilin saarelle. Seilillä toimi 1600-luvulla leprasairaala, ja sen jälkeenkin saarella on ollut verrattain synkkä historia – spitaalisten jälkeen saaren potilaina asuivat mielisairaat. Mielisairaalatoiminta loppui vasta 1960-luvulla. Nykyisin saarella toimii Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos. Saaren kaunis kirkko on jo yksistään vierailun arvoinen.  Palaamme Seililtä Nauvoon sopivasti lounaalle, minkä jälkeen matkamme jatkuu pyörien päällä. Parainen on reittimme virallinen päätepysäkki. Paraisilta lähtee hyvin busseja Helsingin ja Turun suuntaan. Päivän pyöräilymatka on noin 30 km.

Halukkaat voivat vielä polkea oppaan mukana Turkuun saakka, noin 25 km tuttua rauhallista tahtia ja testata miltä pidempi päivämatka tuntuu.

Matkan hinta 520€ sis alv (31.3.2017 mennessä varausmaksun maksaneille hinta 470€ sis alv)

sisältää
Opastus ja retkipyöräilyn perusteet ohjaus, 4 päivää
Ryhmäkoko 3-6 naista
3 yötä B&B –majoituksessa jaetuissa 2 hengen huoneissa
3 aamiaista ja ensimmäisen päivän illallisen
Erillisestä maksusta voit kauttamme vuokrata pyörän pyörälaukuilla (n 70€-100€)

Mitä muita kustannuksia tulee:
Lounaat ja illalliset, välipalat. Voit syödä kaupasta ostettuja eväitä tai lähteä porukalla ravintolaan. Matkalle kannattaa ostaa kaupasta pientä välipalaa ja reilusti juotavaa
Henkilökohtaiset varusteet; ulkoiluvaatteet, pyörä, pyörälaukut, pyöräilykypärä (pakollinen)
Matkavakuutus

Varaa matka oheisesta Book now linkistä tai laittamalla viestiä info@adventurebydesign.fi – olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman nopeasti. Vahvistaaksesi paikkasi, sinun tulee maksaa varausmaksu 100€. Loppusumma laskutetaan 2 viikkoa ennen matkaa.

Reitin päivämatkat ovat lyhyitä, joten pärjäät ihan hyvin tavallisella kaupunkipyörälläkin. Vaihteet helpottavat ja mukavoittavat menoa, sillä saaristossa on paljon pieniä mäkiä. Pyörä kannattaa huoltaa / huollattaa ennen matkaa, erityisesti jarrujen on syytä olla kunnossa.

Tarkemman varustelistan saat maksettuasi varausmaksun. Huomioithan, että matkalla ei ole mukana huoltoautoa, vaan kaikki varusteet kannetaan pyörän laukuissa.

Finnish archipelago
Finnish archipelago
Cycle touring Finland
Cycling Finnish archipelago
Archipelago